Google poezie - psáno našeptávačem (recenze)

Je to vůbec poezie? Není to škoda papíru? Má smysl to vydávat? A k čemu taková poezie vlastně je? To jsou otázky, které vás mohou při prvním pohledu na knihu možná napadnout. Některé z nich, abych byla zcela upřímná, napadly i mě. 


Znáte Google poezii? Je to fenomén, který se na internetu objevil už před nějakým časem. A nakladatelství Backstage Books, které mi knihu poskytlo na recenzi (DĚKUJI!), se rozhodlo tuto poezii vydat nejdříve jako e-knihu a nyní jako klasickou tištěnou sbírku poezie. A o co jde? Když do google vyhledávače zadáte nějaké slovo nebo frázi, našeptávač vám nabídne několik nejčastěji vyhledávaných vět. No a google poezie tyto věty spojí do básně. Zní to absurdně? Ale není!

První dojem z knihy

Kniha je graficky krásně zpracovaná. Na první dobrou mě upoutala obálkou - jednoduchou, minimalistickou, krásnou. A hlavně výstižnou. Jednotlivé básně jsou graficky zpracovány jako google překladač. Já měla v rukou pouze e-knihu a doufám, že se dostanu i k té tištěné verzi, protože to bude vypadat zase o trochu jinak a to zpracování se mi opravdu moc líbí.

Čtyři přístupy k četbě

Jsem velice ráda, že v úvodu knihy je komentář Karla Pioreckého z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který knihu docela trefně popisuje. Google poezii přirovnává k Marcelu Duchampovi a jeho ready-made. Umění je vše, co uměním nazveme. Pokud k této poezii budete přistupovat jako k experimentu ve stylu ready-made, pak si čtení užijete i z jiné perspektivy. Já jsem studovala dějiny umění, takže jsem k tomu měla velice blízko a tento pohled na věc mě opravdu zaujal.

Ještě dřív, než to pan Piorecký vůbec zmínil, se mi v souvislosti s Google poezií vybavil dadaismus. Hra se slovy, zábava, odlehčení. Ano, i takto ke knize můžete přistupovat a opět čtení získá trochu jiný rozměr.

Instapoezie. Některé básně mi ji hodně připomínaly. Takovou tu moderní internetovou poezii, která je poskládána často taky z různých vět, které na první pohled nemusí dávat smysl, ale přitom to skrývá hloubku.

Sonda do společnosti. Co lidé na internetu hledají, když se nikdo nedívá? Občas to bylo až děsivé. Občas zase vtipné. Občas nad tím kroutíte hlavou. Ale i takto je potřeba knihu brát. Můžete si vybrat, jak budete na knihu nahlížet. Já se snažila uplatňovat všechny pohledy a musím říct, že jsem si to opravdu užila!

Co mi kniha dala? 

Během čtení jsem si uvědomila, že podvědomě v básních hledám souvislosti, smysl, hloubku. Někdy se mi to povedlo a já se nad básničkami mohla skutečně zamyslet a tu myšlenku tam najít. Jindy jsem se pobavila, a to hlavně díky tomu, že každé básni jsou přidány opravdu trefné názvy. No a některé básně jsem jen přeskočila s tím, že mě nijak zvlášť nezaujaly a nic jsem v nich najít nedokázala. Ale i to je v pořádku, snad v žádné sbírce poezie vás nemůže upoutat úplně vše. Něco si zamilujete, něco se vám líbí méně. Ovšem Google poezie vás určitě zaujme a za pozornost to skutečně stojí.











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvůr křídel a zmaru - S. J. Maas (recenze)

Malý život velkého člověka